Natuurmusea voor kinderen: GeoFort

Natuurmusea voor kinderen: GeoFort

Natuurmusea voor kinderen: GeoFort

Wij hebben als gezin een museumjaarkaart en bezoeken graag musea! Musea over de natuur hebben daarin een beetje onze voorkeur. Hier lees je onze belevenissen!

Op een koude winterzaterdag bezochten wij het museum GeoFort in Herwijnen. GeoFort is een interactief science center waar alles om de aarde draait. Het is gevestigd op een spannend fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie waar je binnen en buiten kan beleven. Interessant en leerzaam voor onze ondernemende oudste kinderen.

Met onze oudste dochter van 6 en onze middelste zoon van 4 bezocht ik het museum.

Lees verder onder de foto

Ontdekken hoe de aardlagen eruit zien

GeoFort heeft zowel een gedeelte binnen als buiten. Binnen zijn er verschillende kamers waar de drie thema’s van GeoFort verder uitgediept worden: klimaat, geodesign en big data. En uiteraard kunnen kinderen ook zelf aan de slag.

In een speciaal nagebouwd vliegtuig kun je met speciale spinagecomputers op zoek naar illegale hennipvelden en verboden bouwwerken. Spannend! In de kamer daarnaast maakten de kinderen hun eigen kompas met een dop, een vijl en een spijker. In een bak water kun je testen of je kompas echt werkt.

Lees verder onder de foto.

Maak een bouwwerk die aardbevingbestedig is

In de speciale aardbevingszaal Earthquake Shake kunnen kinderen hun eigen bouwwerk van steentjes maken. Om de paar minuten begint het oppervlak te schudden en te beven: er komt een aardbeving! Blijft jouw bouwwerk staan of valt het om? Het is leuk om te zien hoe de kids steeds betere en stevigere bouwwerken proberen te maken die de aardbeving kunnen trotseren.

Zelf vond ik de Powers of Ten erg indrukwekkend. Je kijkt als het ware in een diepe put en wordt meegenomen naar een reis steeds verder van de aarde vandaan. Naar de planeten, het zonnestelsel, de Melkweg en het zwarte gat. Onbeschrijfelijk en ongelooflijk groot! Daarna zoomt de film weer in, terug naar Nederland en terug naar het GeoFort. Dan begint de reis naar binnen, naar je hand, naar je huid en naar het kleinste onderdeel in en atoom. Wonderbaarlijk zo klein!

Lees verder onder de foto.

Ook was de interactieve zandbak een echte hit bij onze kinderen! De zandbak is erg origineel gemaakt. Bouw een berg van zand en er verschijnt – met behulp van lampen – een levensechte vulkaan!

Buiten is er ook genoeg te beleven bij GeoFort. Een reis naar beneden in de aarde (Joah geloofde dat hij écht metersdiep onder de grond was), een doolhof waar je alleen uit komt als je een geurspoor volgt, net als de zalmen in de zee. Een uitkijkpost, een moordspel en een desoriëntatietunnel. Wij hebben ons niet verveeld!

Net buiten GeoFort heb je nog een speeltuin waar kids naar hartelust kunnen klimmen en klauteren.

Kortom: een leerzaam en afwisselend museum! De kinderen vonden het zó leuk dat we een paar weken later nog een keer zijn gegaan (weer een voordeel van de museumkaart).

Gegevens GeoFort:
Nieuwe Steeg 74, 4171KG Herwijnen
www.geofort.nl

Share post:

  • /

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *