Natuurmusea voor kinderen: Sonneborgh museum & sterrenwacht

Natuurmusea voor kinderen: Sonneborgh museum & sterrenwacht

Natuurmusea voor kinderen: Sonneborgh museum & sterrenwacht

Wij hebben als gezin een museumjaarkaart en bezoeken graag musea! Musea over de natuur hebben daarin een beetje onze voorkeur. Hier lees je onze belevenissen!

Op een zonnige zondagmiddag bezochten wij museum en sterrenwacht Sonneborgh in Utrecht. Sonneborgh heeft drie telescopen en kinderen kunnen van alles leren over het heelal, sterren, planeten en alles daar omheen. Sinds onze kids een boek hebben gelezen over ruimtevaart en planeten hebben ze allerlei vragen over het heelal. Gewapend met een papier vragen van onze oudste dochter, stapten we het museum binnen.

Lees verder onder de foto

Op zondag kunnen bezoekers door twee telescopen naar de zon kijken. De telescopen Merz en Lunt staan in twee grote koepels. Door de ene telescoop zagen we alle kleuren van de zon, het leek wel een regenboog! De tweede telescoop heeft een soort filter waarmee je de zon echt kunt zien. Helaas voor ons was de zon die dag niet echt actief. Er waren geen zonnevlammen en zonnevlekken te zien. Een vriendelijke medewerker vertelde ons meer over de zon, terwijl onze kids nieuwsgierig door de telescoop gluurden.

Met een speciale iPad mochten onze tocht door het museum maken. De iPad weet precies waar je in het museum bent en geeft leuke weetjes en opdrachten.

Sonneborgh heeft ook speciale avonden waarbij je in het donker door de telescopen naar de sterren kunt kijken. Dit staat nog op ons verlanglijstje.

Kortom: een leerzaam en interessant museum. Vooral het kijken naar de zon en de verhalen van de medewerker vonden onze kinderen interessant. Ze waren nog iets te klein voor de activiteiten (satelliet bouwen, atomen maken, meten) en hadden ook weinig interesse voor de historie van het gebouw en de tuin (dit komt wel aan orde in de tocht via de iPad, maar onze kids sloegen dat over).

Gegevens  museum & sterrenwacht Sonneborgh
Zonnenburg 2
3512 NL Utrecht
www.sonneborgh.nl
Vlakbij het museum kun je (betaald) parkeren.

Foto’s: Marieke Wijntjes.

Share post:

  • /

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *