Now Reading
Dezelfde plant, toch een andere etherische olie

Dezelfde plant, toch een andere etherische olie

Het bijzondere aan de natuur vind ik dat niets is zoals het lijkt. Het zit wonderlijker in elkaar dan je op het eerste oog zou denken. En de ene plant is de andere niet, ook al zien ze er hetzelfde uit. Ook binnen de etherische oliën zie je een wereld van verschil!

Je zou denken dat één plant ook één en dezelfde olie afgeeft. Want de planten zien er hetzelfde uit, toch? Ze hebben dezelfde botanische naam en variëteit. Maar toch kan één en dezelfde plant een andere etherische olie qua samenstelling afgeven. Je hebt dan verschillende chemotypes.

Een chemotype betekent dat planten met dezelfde naam en variëteit onder verschillende omstandigheden ook verschillende oliën afgeven, met een andere samenstelling van inhoudsstoffen. De inhoudsstof die het hoogst aanwezig is in de olie, is het chemotype. Van tijm heb je bijvoorbeeld thymol. geranoil, carvacrol, lineol, terpineol en thuyanol. Rozemarijn kent bijv. kamfer, cineol en verbenon. En deze oliën hebben dus verschillende eigenschappen! Wees je daarvan bewust als je een olie therapeutisch gaat inzetten, want er zit dus verschil in werking.

Het chemotype staat op het flesje. De plaats waar de plant groeit (hoog of onder zeeniveau), het weer, de grond, de manier van oogsten hebben allemaal invloed op de inhoudsstoffen die je uiteindelijk in de etherische olie vindt. Dat geldt ook voor planten, kruiden en bomen die niet onderverdeeld worden in chemotypes. Zo heeft berglavendel ook weer een andere samenstelling van inhoudsstoffen (en dus ook van eigenschappen) dan laaglandlavendel.

Je kunt er online en in de literatuur meer over lezen. De moeite waard! 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020, all rights reserved text & photos,  Natuurmama
Scroll To Top