Now Reading
Met deze tips ga je duurzaam om met natuurlijke producten

Met deze tips ga je duurzaam om met natuurlijke producten

duurzaamheid etherische olie

Duurzaam omgaan met de materialen die de natuur ons geeft, vind ik belangrijk. Dat geldt voor het gebruik van etherische olie, kruiden, hout, water… En ga zo maar door. In deze blog vertel ik je meer over mijn zoektocht naar duurzaam gebruik van natuurlijke producten en welk boek mij hier enorm in geïnspireerd heeft. Ik daag je uit om met andere ogen naar de schepping om je heen te kijken! En vanuit die verwondering ook keuzes te maken.

De afgelopen vakantie las ik het boek ´De geheime band tussen mens en natuur´ van de Duitse boswachter Peter Wohlleben. Wat een interessant en fascinerend boek! Het laat je met andere ogen kijken naar planten en bomen, en dan specifiek naar het bos. Toen wij in Duitsland waren kampeerden we in en om de bossen en maakten we verschillende trektochten. Het boek liet me met andere ogen kijken naar de bomen.

In zijn boek schrijft Wohlleben: ¨Laat je op je reis door de bossen verrassen hoe goed je zintuigen werken! Zo zijn er bijvoorbeeld geuren die jij beter kunt ruiken dan honden. Daarnaast zul je elektrische verschijnselen bij bomen zien, die ervoor zorgen dat de haren van spinnen overeind gaan staan. Bossen zijn een goed bevoorrade apotheek, waar niet alleen alle dieren terechtkunnen, maar ook jij. Bovendien zweeft er tussen de bomen een cocktail van communicatiegeuren om je heen, die goed is voor je bloedsomloop en immuunsysteem.¨

Fascinerend! Het hele boek staat vol interessante wetenswaardigheden over bomen en het bos. Bomen die leven, die wortelen, die communiceren, die geuren verspreiden, die schaduw bieden en bescherming aan allerlei insecten.

Inheemse bomen die echt een functie hebben voor het gebied waarin ze staan. Bossen die talloze hoeveelheden CO2 opnemen en zorgen voor een kleine daling van de temperatuur. Zo´n boek doet je weer beseffen hoe goed en mooi de schepping van oorsprong is en dat alle levende wezens (niet alleen de mens en het dier), maar ook bomen en planten hier zijn met een functie.

Mensen houden van hout. Maar ik ben me gaan beseffen dat bij er bij het gebruik van hout wel een levende boom omgehakt is. En dat in een tijd waarin in rap tempo bossen worden kaal gekapt.

Honger naar hout
Wohlleben schrijft: ¨De honger naar hout is zodanig gestegen dat daar ook uit de duurzame bosbouw niet aan kan worden voldaan. Het ene oerbos na het andere wordt gekapt en vervangen door troosteloze monocultures van eucalyptussen of grove dennen. Ons lofwaardige streven om het milieu te redden van de stroom plastic, draagt er doordat we plastic vervangen door papier helaas toe bij dat er andere plekken in versneld tempo verwoest worden

Is hout duurzaam?
Een nadenkertje voor mij… Hout klinkt duurzaam. Maar is het dat wel? Zorg ik er door mijn aankoop van papier, houten speelgoed en etherische oliën van houtsoorten niet ook voor dat er in hoog tempo bosreuzen en bomen worden geveld? Wil ik dat wel? En wat is de invloed op ons klimaat en op de aarde als de functie van het bos er straks niet meer is, zoals het ooit bedoeld was?  En even specifiek terug naar de aromatherapie: van bomen en harsen uit bomen wordt ook etherische olie gemaakt. 

Hoeveel hout of hars is er nodig om een etherische olie te produceren?
De boswellia carterii produceert hars waar wierook en wierook etherische olie (olibanum/frankinsence) van wordt gemaakt. De opbrengst aan etherische olie uit de hars is 5%. Dat betekent dat er 20 kilo hars nodig is voor 1 liter etherische olie. 
‘Zelfs in beschermde bosgronden vindt geen regeneratie plaats. Oudere bomen gaan dood en de volwassen bomen die nog leven worden overmatig afgetapt’, zegt Frans Bongers van Wageningen UR in deze blog. ‘De toekomst voor de wierookproductie ziet er somber uit.’


Is het dan verantwoord om flesjes etherische olie van frankinsence (wierook/olibanum) te kopen? Wat is belangrijker: dat ik een flesje heb voor cosmetisch gebruik, of dat een bedreigde boomsoort blijft bestaan?


Cipres en cederhout etherische olie
De cipres vind ik een prachtige boom om te zien! De opbrengst van etherische olie is 1%. Dat betekent dat er 100 kilo hout nodig is voor de productie van 1 liter etherische olie. De cederbomen zijn ook zo mooi om te zien! De opbrengst aan etherische olie is daar ongeveer 3%. Dat betekent dat er 30-40 kilo houtsnippers nodig zijn om 1 liter etherische olie te produceren. 

Rozenhout etherische olie
Rozenhout komt van de Aniba rosaeodora uit de Zuid-Amerikaanse regenwouden. De opbrengst aan etherische olie lag tussen de 0,8-1,6%. Dat betekent tussen de 70 en 120 kilo houtsnippers voor 1 liter olie. Sinds 2014 is het verboden om producten te verhandelen die afkomstig zijn van rozenhout, zoals hout, olie en hars. Want als er geen plan komt voor herbebossing van deze inmiddels zeldzame boom, zal de rozenhoutboom langzaam verdwijnen…

Van andere bomen, zoals de grove den, de arve den, ravintsara en hoblad worden de twijgen, naalden of bladeren gebruikt. Wat minder impact heeft op de boom en het aantal bomen in de wereld.

Zien we de bomen nog?
Wat ik hiermee wil zeggen. Zien we de bomen nog? Of is onze drang naar hout en houtproducten groter? 
Hebben we die producten écht nodig? 
De drang naar natuurlijke producten kan er ook voor zorgen dat de natuur juist meer en meer uitgeput wordt.

Wat betekent dit voor mij?
Voor mij betekent dit concreet dat ik kritischer ga zijn op mijn eigen aankoop van hout en houtproducten. Kan ik een flesje etherische olie van bijvoorbeeld wierook (frankinsence), cederhout, palo santo of cipres ook vervangen door aan andere etherische olie met een soortgelijk effect? Of door een ander natuurlijk product, wat ik misschien al in de kast heb staan? 


Gaat mijn eigenbelang van een bepaald product of flesje olie willen hebben boven het belang van de schepping? En de noodzaak voor onze wereld om bomen te hebben en te houden?

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020, all rights reserved text & photos,  Natuurmama
Scroll To Top