Now Reading
Waarom maken planten etherische olie?

Waarom maken planten etherische olie?

etherische olie levenskracht

Wat is etherische olie precies? De levenskracht of circulatie van een plant? Of een kleine verzameling vluchtige stoffen die je in een plant kan vinden? Ik ging op onderzoek in de biologie en ontdekte wat een etherische olie precies is voor een plant en waarvoor een plant dit gebruikt. In deze blog lees je daar meer over.

Onder invloed van zonlicht, water en koolstofdioxide (CO2) ondergaat het plant het proces fotosynthese (weet je nog, biologie op de middelbare school ;-)). Het zonlicht, water en de CO2 worden in de plant omgezet tot glucose en zuurstof. Dit wordt primair (essentieel) metabolisme genoemd, omdat glucose en zuurstof voor de plant noodzakelijk zijn om te kunnen overleven.

Daarna volgt er een tweede proces, het secundaire metabolisme. Hier wordt vanuit de gemaakte glucose en met behulp van enzymen en via diverse chemische reacties andere producten gemaakt. De secundaire metabolieten. Dit zijn onder andere de etherische oliën, maar bijvoorbeeld ook bitterstoffen, saponinen, alkaloïden en slijmstoffen. Door de biologische en chemische reacties in de plant worden allerlei inhoudsstoffen gemaakt en dat gaat via verschillende pathways. Etherische olie valt dus onder de secundaire metabolieten. Hoewel ze erg gunstig zijn voor de plant zijn ze niet dé levenskracht van een plant om te kunnen overleven.  Natuurlijk zijn ze wel belangrijk, maar dat zijn alle andere stoffen die een plant produceert ook.

Als je een hele plant of het hele kruid zou gebruiken, zou je optimaal kunnen profiteren van de grote verscheidenheid aan inhoudsstoffen van de plant. De kruidengeneeskunde (fytotherapie) gaat daar diep op in. Etherische olie is maar een klein onderdeel van een plant. In een flesje die je koopt zit misschien wel de etherische olie uit honderd of vijfhonderd planten, dat maakt het product erg geconcentreerd en geeft het een krachtige werking.

En dat is waar de aromatherapie over gaat. Welke inhoudsstoffen heeft deze plant gemaakt en zijn terug te vinden in de etherische olie. En hoe kan ik deze inhoudsstoffen het beste therapeutisch inzetten. Welke dosering is veilig? Welke oliën kan ik combineren om het beste resultaat te behalen? Hoe versterken de verschillende inhoudsstoffen elkaar in een blend? Het gaat verder dan alleen de geur, of alleen de naam van de plant en de globale werking die de plant of olie heeft. En dat maakt aromatherapie wat mij betreft zo mooi. Het is dieper duiken, het is onderzoeken, afwegen en puzzelen. 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020, all rights reserved text & photos,  Natuurmama
Scroll To Top