Now Reading
Etherische olie doseren: zo doe je dat!

Etherische olie doseren: zo doe je dat!

Een dosering is de bepaling van de hoeveelheid én frequentie van een etherische olie die je inzet. Als je een etherische olie gaat gebruiken op de huid, of dat nu therapeutisch is, in cosmetica, bij massage, in een zalf, in een roller of wat dan ook, dan is het belangrijk om goed naar de dosering te kijken. Er zijn een paar standaard richtlijnen die je kunt volgen, en daarnaast kijk je nog naar een paar andere zaken. In deze blog lees je wat een dosering is, van welke veilige doseringen je kunt uitgaan als je zelf met etherische olie werkt en waar je nog meer op moet letten.

Over het algemeen kun je uitgaan van de volgende doseringen voor het gebruik op de huid: 

  • maximaal 0,25% voor baby’s (maar eigenlijk heeft een baby nog geen etherische olie nodig…)
  • maximaal 1,5% voor het gezicht (meestal tussen de 0,20% en 1,5%)
  • maximaal 1% voor vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden (lees hier meer over het inzetten van etherische olie tijdens zwangerschap)
  • maximaal 3% voor het lichaam (bijv. een lichaamsmassage)
  • maximaal 3-10% voor specifieke therapeutische inzet
  • maximaal 5-15% bij pijn en wonden (alleen noodzakelijk in acute gevallen en dan maximaal 5-7 dagen achter elkaar).

Daarnaast kijk je bij het bepalen van de dosering ook naar de volgende zaken:

  • De leeftijd van de ontvanger, bij kinderen en ouderen is de huid meer doorlaatbaar en doseer je dus lager
  • De conditie van de huid, bij een beschadigde of kapotte huid doseer je lager
  • Contra-indicaties als medicatiegebruik, zwangerschap, borstvoeding, kinderwens, chronisch ziek, allergieën of herstellende na een ziekte zijn allemaal redenen om kritisch te kijken naar de dosering van je product.

De dosering gaat er natuurlijk van uit dat je etherische olie mengt met een plantaardige draagolie. Het percentage gaat over de hoeveelheid draagolie die je gebruikt. Dus heb je een flesje of roller van 10 ml, dan voeg je voor 1% dosering 3 druppels toe. In het schema wordt ervan uitgegaan dat 1 ml etherische olie 30 druppels bevat, al is dit een gemiddelde. Het aantal druppels is afhankelijk van de viscositeit (de mate van stroperigheid/samenhang) van een etherische olie.

See Also

Geen enkele etherische olie is hetzelfde en dus verschilt de viscositeit ook. Om die reden is een gemiddelde genomen en zijn er richtlijnen gemaakt. Maar werken met etherische olie vraagt altijd maatwerk. Ik gebruik de doseringen als richtlijn/basis en borduur daar op verder. Bij de dosering let je daarom ook op welke etherische olie je gebruikt (sommige oliën mogen maar maximaal 0,5% gedoseerd worden bijvoorbeeld), naar de conditie van de huid, de leeftijd van de ontvanger, medicijngebruik, eventuele (chronische) ziektes en allergieën. Op deze manier maak je een product die specifiek gericht is op de ontvanger. Ik ben daarom ook niet zo’n fan van standaard recepten voor bijvoorbeeld rollers, omdat deze nooit specifiek is afgestemd op de ontvanger.

Heb je vragen over een specifieke dosering van etherische olie? Dan kun je contact met mij opnemen.

What's Your Reaction?
Excited
3
Happy
4
In Love
3
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020, all rights reserved text & photos,  Natuurmama
Scroll To Top