Now Reading
Kun je etherische olie innemen? Dit zijn de do’s en don’ts

Kun je etherische olie innemen? Dit zijn de do’s en don’ts

Etherische olie innemen via bijvoorbeeld een vloeistof of een capsule. Kan dat wel? En als je etherische olie wilt innemen, waar moet je dan op letten? In deze blog leg ik uit hoe een aromatherapeut omgaat met het inwendig inzetten van etherische olie. En wat de mogelijkheden en eventuele valkuilen kunnen zijn.

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om bij een bepaalde klacht iets in te nemen. Een pilletje, een drankje of een capsule bijvoorbeeld. En natuurlijk worden er ook ontzettend veel potjes met pillen verkocht of voorgeschreven. Maar het is niet altijd dé manier om van bepaalde klachten af te komen.

In de klinische aromatherapie, waarin ik word onderwezen, worden etherische oliën en andere natuurproducten op therapeutische basis ingezet. En een therapie volg je alleen als dat nodig is, om bepaalde klachten te verlichten of ondersteuning te geven. Het inzetten van etherische olie komt daarbij kijken, maar het is niet per definitie inwendige inname van olie.

Strenge regelgeving
Er zitten nogal wat haken en ogen aan het inwendig innemen van etherische olie. In veel landen is het inwendig (met name oraal) inzetten van etherische olie gebonden aan strenge regelgeving en mag je zonder artsendiploma en aanvullende studie farmacologie voor etherische olie niet zelf producten maken voor orale inname. In Nederland is nog geen specifieke regelgeving op dit gebied, maar het geeft wel aan dat het een serieuze behandelmethode is waarbij je goed moet weten wat je doet. Etherische olie is een heel geconcentreerde stof, waarvan je weinig nodig hebt om een effect te bereiken.

Als je etherische olie inneemt, moet dat altijd in een maagresistente capsule, zodat de zure omgeving van de maag geen invloed heeft op de inhoudsstoffen uit de olie. Via het spijsverteringskanaal komen inhoudsstoffen uit de olie al snel via de poortader bij de lever, waar altijd metabolisatie (omzetting en selectie) plaatsvindt. Bij het inwendig innemen van olie heb je een hogere kans op toxische reacties, overbelasting van de lever en kans op overdosering of stapeling. Ook moet je altijd rekening houden met interacties met andere medicatie die eventueel gebruikt worden. Sommige etherische oliën hebben invloed op bepaalde leverenzymen waarmee medicatie wordt omgezet, waardoor bepaalde medicatie dus sneller of juist langzamer door het lichaam wordt afgebroken. En dat is niet altijd gewenst of ongevaarlijk. Neem dus nooit etherische olie in zonder je hierin te hebben verdiept en overleg hebt gehad met je arts of apotheker hierover (dit geldt natuurlijk ook als je anderen adviseert om etherische olie in te nemen of producten voor hen maakt).

Als aromatherapeuten voor inwendige gebruik kiezen, dan is dat altijd in een acute situatie en nooit langer dan vijf dagen achter elkaar. Kinderen onder de 7 jaar, kinderen die nog geen 20 kilo wegen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen die een kinderwens hebben en mensen met aan maagaandoening mogen nooit etherische olie innemen.

Doe geen etherische olie in water of thee
Zelf zou ik iedereen afraden om druppel(s) etherische olie in een glas water of thee in te nemen. Olie en water mengen namelijk niet met elkaar. De geconcentreerde etherische olie komt dus direct in aanraking met de slijmvliezen van je mond en je slokdarm. En die zijn kwetsbaar.

See Also

Ook zelfs capsules te maken als je daar nog niet de skills voor hebt zou ik niet aanraden. En ook om niet zomaar anderen mensen te adviseren om etherische olie in te nemen.

Wat betreft druppels etherische olie in gebak en warme gerechten: daar heb ik mijn bedenkingen bij. Ik denk namelijk dat de smaak al gauw erg sterk wordt. Daarnaast gaan belangrijke inhoudsstoffen uit de olie verloren bij verwarming boven de 38 graden Celsius. Ik zou eerder kiezen voor gedroogde kruiden of echt fruit in plaats van druppels (kostbare) etherische olie in een gebakje of pastasaus.

Mocht inwendig gebruik noodzakelijk zijn, verdiep je dan in de kant-en-klare capsules die door apothekers van bepaalde merken zijn samengesteld of vraag een ervaren (klinisch) aromatherapeut om advies.

Tips, adviezen en richtlijnen over het innemen van etherische olie op een rij:

 • Etherische olie nooit onverdund innemen in een glas water of thee
 • Kinderen onder de 7 jaar mogen geen etherische olie innemen
 • Kinderen die ouder zijn dan 7 jaar, maar nog geen 20 kilo wegen mogen geen etherische olie innemen
 • Zwangere vrouwen mogen nooit etherische olie innemen (geldt ook voor vrouwen met een kinderwens)
 • Vrouwen die borstvoeding geven mogen nooit etherische olie innemen
 • Boven de 38 graden Celsius gaan belangrijke inhoudsstoffen uit etherische olie verloren, nog een reden om geen etherische olie in hete drankjes te doen
 • Mocht je toch willen innemen, houd dan rekening met je lever. Gebruik het liefst kant-en-klare capsules die door apothekers van bepaalde merken zijn samengesteld
 • Vraag advies aan een ervaren (klinisch) aromatherapeut of andere deskundige en neem etherische olie alleen onder begeleiding in
 • Ga nooit zomaar zelf capsules maken als je daar niet de skills voor hebt, zeker niet voor andere mensen
 • Adviseer nooit iemand om etherische olie in te nemen als je zijn/haar medische geschiedenis en medicatiegebruik niet kent, hebt uitgevraagd en hebt uitgezocht
 • Weet dat etherische olie interactie kan hebben met medicatie of invloed kan hebben op de afbraak en/of omzetting van medicatie door de lever
 • Weet dat niet elke etherische olie geschikt is om in te nemen
 • Etherische olie die in flesjes als voedingssupplementen worden verkocht (onder een bepaalde lijn) zijn óók pure etherische oliën! En daar gelden dezelfde voorschriften voor.
What's Your Reaction?
Excited
4
Happy
4
In Love
4
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020, all rights reserved text & photos,  Natuurmama
Scroll To Top