Now Reading
Hoe begin je met het gebruik van etherische olie? Ga aan de slag met deze 7 basistips

Hoe begin je met het gebruik van etherische olie? Ga aan de slag met deze 7 basistips

Bovenstaande vraag krijg ik regelmatig. ´Ik wil graag een olie gebruiken, maar ik weet niet waar ik moet beginnen´. En die vraag begrijp ik goed. Door de informatiestroom en de hoeveelheid blogs, boeken en video´s die je over dit onderwerp kunt vinden, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom zet ik in deze blog een aantal tips op een rij die je kunt gebruiken als je etherische olie wil gaan gebruiken.

Tips voordat je begint met etherische olie

 • De eerste vraag die ik mensen stel is: waarvoor wil je een etherische olie gebruiken? Is dat voor een specifieke reden/hulpvraag? Voor een fijne geur? Om een ander product te vervangen? Maak voor jezelf duidelijk om welke redenen je olie zou willen aanschaffen.
 • Duik vervolgens de informatiestroom in: welke olie past bij mijn situatie? Kies er één of twee uit die je aanspreken en zoek daar vervolgens meer informatie over op. Loop je hierin vast?Dan kun je kort en kosteloos advies bij mij aanvragen.
 • Begin met één of twee oliën aan te schaffen, verdiep je in deze en bouw zo ervaring op. Lees hier meer over duurzaamheid en natuurlijke producten.
 • Check of de etherische olie die je koopt van goede kwaliteit, zuiver en biologisch is. Lees in deze blog hoe je de kwaliteit van een etherische olie checkt. Op websites van producenten kun je vaak informatie vinden over hun werkwijze en bedrijfsfilosofie. Dat vind ik zelf erg helpend in een keuze maken welke producent/merk bij mij past. Je kunt gerust meerdere merken uitproberen. Gaandeweg ontwikkel je je eigen voorkeuren.
 • Koop je etherische olie in een fysieke winkel, dan kun je vaak ruiken. Weet wel dat ruiken aan het flesje maar een beperkt idee geeft over de daadwerkelijke geur. Geur ontwikkelt zich enorm. Je kunt de geur van een etherische olie het beste vangen door een druppel op een papieren geurstick te doen. Ruik en beoordeel. Ruik na een half uur nog eens, dan ruik je zeker verschil! Als je de geur van een etherische olie kunt waarderen, dan werkt dat absoluut mee aan een goed resultaat. Andersom werkt dat ook, dus vermijd geuren waar je niet van houdt.
 • Gebruik je medicatie, heb je een chronische aandoening, allergieën of overgevoeligheden, ben je zwanger, geef je borstvoeding of heb je een kinderwens? Weet dan dat je niet alle etherische oliën kunt gebruiken en dat je goed op de dosering moet letten. Wil je hierbij advies? Neem dan contact met mij op.
 • Weet dat etherische olie niet altijd dé oplossing is. Het is een prachtig product, maar geen wondermiddel voor alle kwaaltjes en het is ook niet het gouden ei. Etherische olie is niet de levenskracht van een plant. Heb je een uitgebreidere hulpvraag en wil je de oorzaak van je klachten aanpakken? Vraag dan advies aan bijv. een natuurgeneeskundig therapeut. Bij mij kun je ook een consult boeken.

Waar vind je goede informatie over etherische olie?
De geschiedenis van de aromatherapie en het gebruik van etherische olie is lang. Met name in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland is het gebruik van o.a etherische olie al tientallen jaren ingeburgerd, ook in de reguliere geneeskunde. Er is dus veel waardevolle en wetenschappelijk onderbouwde informatie te vinden.

Boekentips over het gebruik van etherische olie en aromatherapie:

See Also

 • Het Aromecum van drs. Harmen Rijpkema (Nederlandstalig) is een dik boek boordevol monografieën van etherische olie, maar ook over plantaardige oliën. Elke olie wordt uitgebreid beschreven. Op deze manier leer je allerlei verschillende oliën goed kennen. Je leest over de herkomst van een olie, de productie, contra-indicaties en toepassingen. Ook schrijft Rijpkema in het boek over doseringen en veiligheid.
 • Essential Oil Safety van Robert Tisserand en Rodney Young (Engelstalig) is een klassieker! Met 800 pagina´s dik heb je een schat aan waardevolle informatie in handen. Het boek is diepgaand en gaat specifiek in op veiligheid. Dit is een echt naslagwerk, met informatie over chemie, inhoudsstoffen en de werking daarvan.
 • Essential Oils van Jennifer Peace Rhind (Engelstalig) biedt ook een schat aan informatie. Een dik handboek over het gebruik van etherische olie, de werking, opname en metabolisatie, veiligheid, verschillende oliën worden breed uitgediept.
 • Listening to scent van Jennifer Peace Rhind (Engelstalig) is een vlot, gangbaar boekje over ons reuksysteem en hoe dat precies werkt. Heel fascinerend. Zeker in combinatie met de inzet van aromatherapie.
 • Klinische AromaZorg van Madeleine Kerkhof (Nederlandstalig) vind ik een waardevol boek als klinisch aromatherapeut i.o. Het boek geeft waardevolle informatie over het inzetten van etherische olie, CO2-extracten en plantaardige oliën bij tal van klachten een aandoeningen. Inclusief aandacht voor veiligheid, klinisch redeneren, contra-indicaties en doseringen.
 • CO2-extracts in aromatherapy van Madeleine Kerkhof (Engelstalig) gaat specifiek over CO2-extracten binnen de aromatherapie. Enorm interessant! CO2-extracten zijn in opmars en zijn prachtig om te gebruiken binnen de aromatherapie.
 • The heart of aromatherapy van Andrea Butje (Engelstalig) is een prettig handboekje waarin 40 etherische oliën worden uitgediept.

Binnenkort wordt deze blog verder uitgebreid met links naar waardevolle websites en video’s.

What's Your Reaction?
Excited
6
Happy
6
In Love
6
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020, all rights reserved text & photos,  Natuurmama
Scroll To Top