Now Reading
Is etherische olie gevaarlijk? Zo gebruik je etherische olie op een veilige manier

Is etherische olie gevaarlijk? Zo gebruik je etherische olie op een veilige manier


Is etherische olie gevaarlijk? Ja en nee. Ook in de natuur moet je niet uitgaan van het principe ´baat het niet dat schaadt het niet´. Het is eigenlijk heel naïef om zo te denken, omdat je dan de kracht van de natuur onderschat. Natuurlijk doen voeding, planten, kruiden, oliën enzovoort veel voor ons lichaam en is het vaak beter om voor een natuurlijke variant te kiezen dan voor een bewerkte. Maar bij verkeerd gebruik, kun je jezelf (of een ander die je iets geeft/adviseert) wel schade toebrengen. In deze blog lees je meer over hoe je veilig kunt omgaan met natuurlijke producten.

Zoals ik een tijdje geleden al schreef: ´Niets is vergif en alles is vergif, het hangt af van de dosis´. Zelfs water kan ik een te hoge dosering giftig zijn. Ik richt me in deze blog specifiek op etherische olie. Alles wat ons lichaam niet zelf aanmaakt, is lichaamsvreemd oftewel xenobiotisch. De lever speelt een belangrijke rol in de omzetting en ontgifting van stoffen in ons lichaam. Lees daar in deze blog meer over.

Bij juist en veilig gebruik is etherische olie niet gevaarlijk, waarbij je rekening houdt met o.a leeftijd, conditie van de huid, allergieën (ook in bepaalde etherische oliën zitten allergene stoffen, zoals linalool in lavendel) en medicatiegebruik. Maar bij onjuist en overmatig gebruik kan etherische olie wel gevaarlijk zijn. Het is een heel geconcentreerd product en teveel of onjuist gebruik is heftig voor je bijvoorbeeld je lever en nieren.

Net zoals een overdosis aan bepaalde kruiden of water gevaarlijk kan zijn, zo moet je daar ook met het gebruik van etherische olie rekening mee houden. Het is niet alleen maar een lekker geurtje. Je kunt er veel moois mee doen, maar ook het omgekeerde bereiken.

Wanneer is etherische olie gevaarlijk?

See Also

 • Als je je niet houdt aan de richtlijnen van een veilige dosering
 • Als je etherische olie onbeperkt en te pas en te onpas gebruikt
 • Als je een onzuivere of synthetische olie gebruikt (wat dan dus geen echte etherische olie is)
 • Als je etherische olie inneemt die daar niet geschikt voor is
 • Als je etherische olie inneemt zonder je aan de richtlijnen daarvoor te houden
 • Als je etherische olie gebruikt terwijl je geen rekening houdt met contra-indicaties, zoals zwangerschap, borstvoeding, leeftijd, medicatiegebruik, allergie, chronische ziekte, herstellende of conditie van de huid

Dagelijks gebruiken
Etherische olie is zeker veilig te gebruiken, als je je houdt aan de dosering en juiste toepassing. Ik sta niet achter dagelijks gebruik en te pas en te onpas een flesje olie voor de dag halen. Etherische olie valt onder de aromatherapie binnen de natuurgeneeskunde, wat duidt op een therapeutische inzet. Therapeutische inzet is gebruik met een duidelijke reden en specifiek doel. Dat is voor mij niet dagelijks diffusen, iets innemen of smeren. Daarvoor vind ik etherische olie te kostbaar en te geconcentreerd.

Wil je meer informatie?
Er zijn tal van goede boeken geschreven door ervaren aromatherapeuten en deskundigen. Bijvoorbeeld:

 • Het Aromecum van drs. Harmen Rijpkema (Nederlandstalig) is een dik boek boordevol monografieën van etherische olie, maar ook over plantaardige oliën. Elke olie wordt uitgebreid beschreven. Op deze manier leer je allerlei verschillende oliën goed kennen. Je leest over de herkomst van een olie, de productie, contra-indicaties en toepassingen. Ook schrijft Rijpkema in het boek over doseringen en veiligheid.
 • Essential Oil Safety van Robert Tisserand en Rodney Young (Engelstalig) is een klassieker! Met 800 pagina´s dik heb je een schat aan waardevolle informatie in handen. Het boek is diepgaand en gaat specifiek in op veiligheid. Dit is een echt naslagwerk, met informatie over chemie, inhoudsstoffen en de werking daarvan.
 • Essential Oils van Jennifer Peace Rhind (Engelstalig) biedt ook een schat aan informatie. Een dik handboek over het gebruik van etherische olie, de werking, opname en metabolisatie, veiligheid, verschillende oliën worden breed uitgediept.
 • Listening to scent van Jennifer Peace Rhind (Engelstalig) is een vlot, gangbaar boekje over ons reuksysteem en hoe dat precies werkt. Heel fascinerend. Zeker in combinatie met de inzet van aromatherapie.
 • Klinische AromaZorg van Madeleine Kerkhof (Nederlandstalig) vind ik een waardevol boek als klinisch aromatherapeut i.o. Het boek geeft waardevolle informatie over het inzetten van etherische olie, CO2-extracten en plantaardige oliën bij tal van klachten een aandoeningen. Inclusief aandacht voor veiligheid, klinisch redeneren, contra-indicaties en doseringen.
 • CO2-extracts in aromatherapy van Madeleine Kerkhof (Engelstalig) gaat specifiek over CO2-extracten binnen de aromatherapie. Enorm interessant! CO2-extracten zijn in opmars en zijn prachtig om te gebruiken binnen de aromatherapie.
 • The heart of aromatherapy van Andrea Butje (Engelstalig) is een prettig handboekje waarin 40 etherische oliën worden uitgediept.
What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
2
In Love
2
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020, all rights reserved text & photos,  Natuurmama
Scroll To Top