Now Reading
Kun je etherische olie dagelijks gebruiken? Een aantal tips op een rij!

Kun je etherische olie dagelijks gebruiken? Een aantal tips op een rij!

Als je – net als ik – een enthousiasteling bent en graag etherische olie gebruikt, vraag je je vast ook af op welke manier je dit goed, veilig en duurzaam kan doen. Als aromatherapeut in opleiding krijg ik hier geregeld vragen over. Is het goed om elke dag etherische olie te gebruiken? En zo ja, op welke manier doe je dat veilig? In deze blog leg ik uit hoe ik persoonlijk en als therapeut i.o omga met het inzetten van etherische olie en aromatherapie.

Als je zo nu en dan iets over etherische olie schrijft en over je opleiding tot aromatherapeut, dan krijg je daar zo nu en dan ook vragen over. Vooral via Instagram komen er geregeld vragen binnen. Over het wanneer, waarom en hoeveel je iets zou kunnen gebruiken en over het verschil in visies hierop. En over hoe ik zelf etherische olie gebruik. Ik ben aromatherapeut i.o en zet etherische olie dus op therapeutische basis in. Dat betekent dat ik een behandeldoel voor ogen heb met een bijbehorend tijdsbestek.

Waarom doe ik het zo? Omdat etherische olie meer is dan een ‘lekker luchtje’. De werkzame inhoudsstoffen van de etherische olie (zoals monoterpenen, sesquiterpenen, alcoholen, esters, oxiden, ketonen enz.) hebben wel degelijk een invloed op ons lichaam en onze psyche. En ze moeten ook door ons lichaam gemetaboliseerd (omgezet) en afgebroken worden. Met dagelijks gebruik zou je het risico op accumulatie (als de inname van bepaalde stoffen hoger is dan de afbraak en uitscheiding, dan stapelen de stoffen zich op in je lichaam) kunnen vergroten. Lees in deze blog meer over de opname en werking van etherische olie in het lichaam.

Zelfherstellend vermogen
Daarbij geloof ik erg in het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Ons lichaam is tot veel in staat en werkt prachtig! Ik wil dat proces niet aantasten door preventief gebruik van etherische olie die mijn lichaam eigenlijk niet nodig heeft. Ik vraag me af of mijn lichaam of immuunsysteem ´lui´ zou worden als ik dagelijks dit soort producten zou gebruiken. Ik ben op onderzoek naar het antwoord hierop.

See Also

Verschil per olie
Uiteraard verschilt het ook per etherische olie hoe je lichaam hierop reageert en of veel gebruik verstandig is. Dé olie bestaat niet, of ´de oliën´. Zoals elke plant uniek is, zo is ook elke etherische olie uniek en wisselend qua samenstelling van inhoudsstoffen en werking. Je kunt niet alle oliën over één kam scheren of ze op één grote hoop gooien. Oliën die rijk zijn aan fenolen (een bepaalde inhoudsstof) moeten altijd voorzichtig worden gebruikt, omdat ze een toxische werking kunnen hebben. Een olie als wintergreen bevat de stof methylsalicylaat, een enorme krachtpatser bij pijn en ontstekingen, maar ook levertoxisch. Deze olie mag je dus alleen kortdurend, laag gedoseerd en in acute situaties gebruiken. En niet bij zwangeren, bij kinderen, bij ouderen en als er bepaalde medicatie wordt gebruikt. Lavendel is een veiligere olie, maar kan bij overmatig gebruik een overgevoeligheidsreactie op de inhoudsstof linalool veroorzaken. Het hangt er dus vanaf op welke manier je een olie gebruikt en welke olie dat is.

Duurzaamheid
En waar ik ook vaker over geschreven heb: ik wil duurzaam omgaan met natuurlijke producten, want de natuur geeft ze niet gratis weg. Dit zijn mijn persoonlijke redenen om zelf dagelijks geen etherische oliën te gebruiken: het is niet nodig, het kan belastend zijn en het is niet per se duurzaam. De meningen en adviezen verschillen hierin enorm, en het is aan ieder persoonlijk om hier zelf een eigen afweging in te maken. Wil je hierover een persoonlijk advies? Neem dan contact met mij op!

Hoe dan wel?
Natuurlijke producten gebruik ik dagelijks. Ik heb een dagcrème op basis van plantaardige olie en een hydrolaat, maar zonder toevoeging van etherische olie. Een goede, biologische plantaardige olie is rijk aan goede eigenschappen en ook een hydrolaat draagt daar enorm aan bij. Dat maakt een crème al rijk aan goede ingrediënten, waarbij etherische olie eigenlijk overbodig is. Als ik specifiek een product maak voor een bepaalde klacht, dan voeg ik daar wel etherische olie aan toe. Een diffuser gebruik ik niet omdat ik kleine kinderen in huis heb, maar ´s avonds een druppel olie op een oliesteentje of een doekje naast het bed is prima en kan ook veilig elke avond. Net zoals een roomspray. Er zijn zeker mogelijkheden om etherische olie aan je dagelijkse routine toe te voegen, maar doe het met wijsheid en beleid.

What's Your Reaction?
Excited
4
Happy
4
In Love
5
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020, all rights reserved text & photos,  Natuurmama
Scroll To Top