Now Reading
Natuurboekentips: Koning van de Yukon

Natuurboekentips: Koning van de Yukon

De afgelopen jaren ben ik meer boeken over de natuur gaan lezen. Lezen is al een hobby van me sinds ik in groep 3 boom-roos-vis heb leren lezen. Het liefst lees ik boeken die me naar een andere wereld brengen, die me doen verwonderen en waar ik iets nieuws van leer. Zoals boeken over de natuur, over het boeiende leven van bomen, over bijen, planten, de aardbodem en de seizoenen. In deze serie blogs post ik regelmatig een review over een natuurboek die me geïnspireerd heeft en die ik graag met jullie deel. Vandaag: Koning van de Yukon, geschreven door Adam Weymouth.

Het grote geheel
Sinds ik me in de natuurgeneeskunde verdiep, groeit het verlangen om meer en meer over de schepping te leren. En niet alleen over hoe we planten kunnen inzetten voor onze gezondheid. Dat is maar een klein onderdeel van het grote geheel. Als mens ben ik onderdeel van de natuur en is alles met elkaar verbonden.

De natuur is er niet alleen vóór mij, dat zou ik een egoïstische gedachte vinden. Met dat ik me meer en meer verdiep, groeit ook de bewondering. In het boek Koning van de Yukon trek je er met Adam Weymouth op uit naar Alaska. Met een kano vaart hij de route die zalmen afleggen. Vanuit de poel waar ze uit een ei geboren worden, naar de oceaan. Als je leert hoe een jonge zalm geboren wordt in een poel van een rivier, duizenden kilometers naar de zee zwemt en jaren later precies dezelfde tocht terug zwemt, tegen de stroom in, om op zijn eigen geboorteplaats eigen eitjes te leggen, dan voel ik ontzag. Dan voel ik me nederig. Dan voelt de natuur ondoorgrondelijk. En dan besef ik me opnieuw dat de mens niet boven de schepping staat; want kan een mens de natuurverschijnselen doorgronden?

Dompel je onder in de schepping
Daarom wil ik me hierin verdiepen en me onderdompelen in de wonderen van de schepping. Omdat het me nederig maakt en het me doet beseffen dat ik ook maar een klein onderdeel ben van een groter geheel. Dat ik de natuur niet voor mij wil laten werken, dat ik die niet wil uitputten, dat zorg en duurzaamheid zó belangrijk zijn. Dat de natuur zoveel rijker is dan ik me voor mogelijk had gehouden en zoveel geheimen bevat dat ik die nooit allemaal zou kunnen en willen ontrafelen. Het mooie, het mysterieuze, het wonderlijke van hoe alles op deze aarde leeft en gemaakt is, dat idee alleen al maakt me rijk. Dan heb ik niet zoveel meer nodig dan alleen dat. 

Zalmen in Alaska
De reis die Adam Weymouth aflegt door Alaska is fascinerend. Elke avond reis ik een stukje met hem mee in zijn kano. Door bossen, langs uitgestrekte vlakten waar niemand woont, tussen de woonplaatsen van grizzlyberen, door de onherbergzame eindeloosheid van de uitgestrekte natuur. Weymouth schrijft prettig, zodat je jezelf in Alaska waant. Hij wisselt zijn kano-avonturen af met gedetailleerde informatie over het leven van zalmen, de visindustrie in Alaska en de invloed daarvan op de bewoners. Al met al maakt zet het boek je aan het denken. Over een land dat je nog niet kent, over hoe mensen daar leven, over rust en ruimte en het verlangen daarnaar. Maar vooral boezemt het ontzag in. Want hoe kan het in vredesnaam dat een jonge zalm, net uit het ei gezwommen, een tocht aflegt van duizenden kilometers naar de oceaan? En hoe diezelfde zalm jaren later het zoute zeewater weer omruilt voor het zoete, en dezelfde duizenden kilometers terug zwemt, tegen de stroom in, naar de poel waar hij geboren werd? Om daar opnieuw te paaien, eitjes te leggen en tenslotte te sterven van uitputting. Hoe kán dat? Die vraag speelt sindsdien in mijn gedachten. En daarbij ook de wetenschap dat de schepping en de Schepper ver boven ons staat, boven wat wij als mensen kunnen besturen en begrijpen.

Boekinformatie
Titel: Koning van de Yukon
Auteur: Adam Weymouth
Aantal pagina´s: 416
Uitgegeven in 2019, door uitgeverij Thomas Rap
Meer info en bestellen kan hier!

“While we are actually subjected to them, the ‘moods’ and ‘spirits’ of nature point no morals. Overwhelming gaiety, insupportable grandeur, sombre desolation are flung at you. Make what you can of them, if you must make at all. The only imperative that nature utters is, ‘Look. Listen. Attend.” – C.S Lewis

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020, all rights reserved text & photos,  Natuurmama
Scroll To Top