Now Reading
Wat betekenen de gevarentekens op een flesje etherische olie? Lees het hier!

Wat betekenen de gevarentekens op een flesje etherische olie? Lees het hier!

Op elk flesje etherische olie staan – als het goed is – verschillende gevarensymbolen. Producenten van etherische olie zijn wettelijk verplicht om deze symbolen op de flesjes te plaatsen. Gevarentekens of -symbolen kunnen best afschrikken en sommige mensen vragen zich af of een flesje etherische olie dat vol staat met deze symbolen nog wel veilig is. In deze blog lees je waarom deze symbolen op de flesjes moeten staan en wat de symbolen betekenen.

Een aantal jaar geleden is er een systeem in het leven geroepen voor de indeling en etikettering van chemische stoffen, de Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals (GHS). Het is een internationaal systeem, waardoor er wereldwijd een eenheid is ontstaan in het soorten symbolen op etiketten. Lees op deze website meer over het GHS systeem.

Etherische oliën vallen onder chemische stoffen
Chemische stoffen zijn dus niet perse alleen giftige of in een fabriek geproduceerde stoffen. Alles om ons heen is chemie. Planten ondergaan chemische reacties tijdens hun groei, bij het aanmaken van stoffen en in hun afweer tegen bepaalde insecten en ook ons menselijk lichaam is de hele dag bezig om via chemische reacties bepaalde stoffen om te zetten, onschadelijk te maken of te verwijderen. ´Chemisch´ is dus geen woord om bang voor te zijn, al begrijp ik dat het niet heel natuurlijk klinkt.

Etherische olie is een natuurproduct. Om te overleven hebben planten, bomen en gewassen zonlicht, water en CO2 nodig. Dit wordt door de plant omgezet in zuurstof en glucose, wat van levensbelang is voor de plant. Daarnaast maken planten nog allerlei andere stoffen aan zoals etherische olie, bitterstoffen, saponinen, alkaloïden en slijmstoffen. Etherische olie is dus één van de vele stoffen die een plant aanmaakt. Via stoomdestillatie of persing kan deze olie uit de plant worden gewonnen en door mensen worden gebruikt. De winning van etherische olie is dus ook een chemisch proces.

Etherische olie is een heel geconcentreerd product. Omdat er maar weinig etherische olie in een plant aanwezig is, moet er enorm veel plantenmateriaal worden gebruikt om een flesje olie te kunnen vullen. Het is dan ook begrijpelijk dat je maar heel weinig olie nodig hebt om een effect te kunnen bereiken. Omdat etherische olie zo enorm geconcentreerd is, kun je het niet zomaar lukraak gebruiken en moet je rekening houden met veiligheidsvoorschriften. Vandaar dat er ook gevarensymbolen op flesjes etherische olie staan.

Welke gevarensymbolen kun je vinden op een flesje etherische olie?

Bepaalde etherische oliën worden gerekend tot de ´ontvlambare vloeistoffen´ en worden daarom extra goed gecontroleerd als ze vervoerd worden door de lucht, over land en over zee. Etherische oliën die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld tea tree, rozemarijn, eucalyptus en citrusolie als bergamot, citroen, mandarijn en sinaasappel. Op flesjes met deze etherische olie kun je dus het gevarensymbool met het vlammetje zien staan.

Bovenstaand picogram kun je ook op flesjes etherische olie aantreffen. Het betekent dat de stof gevaarlijk zou kunnen zijn voor de gezondheid. Dat geldt natuurlijk niet voor één verdunde druppel etherische olie op de huid, maar wel als je onbezonnen met de etherische olie omgaat. Sommige etherische oliën kunnen brandend en bijtend op de huid en op de slijmvliezen van je mond en slokdarm zijn. Daarom is het zo belangrijk om een etherische olie altijd goed te verdunnen en ze niet puur of in een glas water inwendig in te nemen. Het pictogram betekent ook dat sommige etherische oliën een inhalatie-allergeen kunnen zijn. Sommige oliën kunnen een astma-aanval uitlokken of verergeren, omdat ze spasmen van de bronchiën kunnen veroorzaken. Weer andere etherische oliën zijn in bepaalde doseringen giftig. Het is dus altijd nodig om uit te zoeken welke stoffen je olie bevat, welke maximale dosering je mag gebruiken en of de etherische olie überhaupt wel geschikt voor je is.


See Also

Dit symbool betekent dat een etherische olie irriterend en sensibiliserend kan zijn, bijvoorbeeld door een overgevoeligheidsreactie te veroorzaken op de huid , oogirritatie of irriterend zijn voor de luchtwegen. Ook bij veelvuldig gebruik kun je een overgevoeligheidsreactie krijgen voor een bepaalde stof uit etherische olie. Het verschilt natuurlijk per etherische olie, per persoon en hoe de olie gebruikt en verdund wordt.

Allergenen in etherische olie
Sommige inhoudsstoffen zijn gevoeliger voor een allergische reactie. Er zijn mensen met een allergie voor de inhoudsstof linalool, die veel voorkomt in de etherische olie van lavendel. Allergenen die voor kunnen komen in de etherische olie staan ook altijd op het etiket. Bijvoorbeeld linalool, limoneen, citronellol, citral, eugenol, geranoil en cinnamyl alcohol.


Dit symbool betekent dat een stof gevaarlijk kan zijn voor het milieu, met name voor het water en voor in het water levende dieren en planten. Dat geldt uiteraard met name voor grote hoeveelheden etherische olie die in het milieu of het water terechtkomen. Als thuisgebruiker van etherische olie loop je dit risico niet zo snel.

Wat kan ik met deze informatie?
Een producent die gevarensymbolen op flesje etherische olie zet, neemt de wetgeving serieus en voldoet aan de internationale richtlijnen. Het is dus niet iets om bang voor te zijn en je hebt zeker niet te maken met onzuivere olie of nepolie. De gevarensymbolen laten daarnaast zien dat je ook met natuurlijke producten zorgvuldig moet omgaan. Let bij het gebruik van etherische olie daarom goed op de dosering, de conditie van de huid, interactie met medicatie en op overgevoeligheden en allergie. Lees in deze blog meer over het doseren van etherische olie.

Dermatoloog Thomas Rustemeyer deed onderzoek naar contactallergieën bij het gebruik van etherische oliën. ‘We zien steeds vaker dat mensen reageren op de cosmetica die ze juist hadden gekocht, omdat die op basis van natuurlijke bestanddelen waren gemaakt’, zegt hij. Maar het gebruik van natuurlijke bestanddelen sluit niet uit dat iemand een allergie opbouwt. ‘Je krijgt zo’n allergie door veelvuldig in contact te komen met de stof.’ Dat natuurlijk gelijkstaat aan veilig, is een misconceptie, zegt de dermatoloog. ‘De natuur is niet veilig. Wij hebben haar veilig gemaakt door beren af te schieten. De natuur biedt veel moois, maar ook de sterkste giffen.’Bron: Nederlands Dagblad, Etherische oliën zijn in opmars – en de sprookjes erover ook, 08-01-2021

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020, all rights reserved text & photos,  Natuurmama
Scroll To Top