Now Reading
Wat zijn bio-identieke hormonen? En waarom is het belangrijk om er meer over te weten?

Wat zijn bio-identieke hormonen? En waarom is het belangrijk om er meer over te weten?

Ons lichaam maakt zelf hormonen aan en is daar erg goed in! Maar soms is je hormonale balans verstoord of werkt de aanmaak of afbraak van bepaalde hormonen niet goed meer. Op zo´n moment kun je kiezen voor bio-identieke hormonen. Dat zijn geen planten of etherische oliën, maar op een natuurlijk (maar wel op doktersrecept verkrijgbaar) middel. Wist je dat bio-identieke hormonen veel minder bijwerkingen geven dan synthetische? In deze blog leg ik uit wat bio-identieke hormonen zijn, hoe ze je kunnen helpen en wie ze je kan voorschrijven.

Als je bepaalde hormonale klachten of aandoeningen hebt, bijvoorbeeld schildklierproblemen of problemen rondom je vruchtbaarheid, dan kun je in plaats van reguliere synthetische hormoonmedicatie ook kiezen voor bio-identieke hormonen. Bio-identieke hormonen hebben dezelfde chemische samenstelling als de hormonen die ons eigen lichaam maakt. Synthetische hormonen lijken daar veel op, maar hebben niet helemaal dezelfde chemische structuur. Daardoor kun je bepaalde bijwerkingen krijgen of werkt het hormoon niet zoals je eigenlijk zou willen. Niet iedereen die synthetische hormonen gebruikt ervaart deze klachten trouwens.

Natuurlijke oorsprong
Bio-identieke hormonen hebben een natuurlijke oorsprong, meestal dierlijk. Ben je dus overtuigd veganist of vegetariërs, dan zijn bio-identieke hormonen niet altijd een optie voor je. Maar de exacte oorsprong en samenstelling moet je daarvoor navragen per bio-identiek hormoon. Bio-identieke hormonen worden vaak beter verdragen en geven minder bijwerkingen of klachten dan synthetische hormonen. De lever kan een bio-identiek hormoon beter en sneller verwerken dan een synthetische variant.

Bio-identieke hormonen zijn dus niet hetzelfde als bepaalde planten, kruiden of oliën die een werking hebben op het hormoonstelsel. Ze kunnen uiteraard worden ingezet voor een gezonde hormoonbalans, maar het zijn geen hormonen!

Let op bij claims van bepaalde producten of blends van olie die een natuurlijk hormoon zouden bevatten. Ik las ergens dat wilde yam (dioscorea villosa) wordt geadviseerd als natuurlijk progesteron. Maar het ís geen progesteron en je lichaam maakt ook geen progesteron aan uit wilde yam. Lees er in deze blog meer over.

Alleen op recept verkrijgbaar
Heb je bio-identieke hormonen nodig? Vraag dan een arts om advies. Echte bio-identieke hormonen zijn namelijk vaak alleen op recept verkrijgbaar. 
Het innemen van bio-identieke hormonen sluit nauw. Ook als je wilt overstappen van reguliere medicatie naar een natuurlijke variant, moet je dit alleen doen onder begeleiding van je arts of apotheker. Je lichaam is ingesteld op een bepaalde hoeveelheid hormonen die je binnenkrijgt. Vooral schildkliermedicatie sluit erg nauw.

Natuurlijk schildklierhormoon
Een tijdje geleden ben ik lid geworden van de Vereniging van Gebruikers van Natuurlijkschildklierhormoon. Niet omdat ik zelf schildklierproblemen heb, maar vooral omdat ik een initiatief voor natuurlijke geneesmiddelen wil steunen. Tijdens mijn opleiding tot hormoontherapeut kregen we uitgebreid les over de schildklier en uit eerste hand informatie over de natuurlijke mogelijkheden die er zijn om schildklierklachten te behandelen. Niet alle schildklierpatiënten reageren goed op reguliere medicatie, zoals Thyrax, en gaan op zoek naar een alternatief. En er zijn ook mensen die sowieso eerst een natuurlijk middel willen proberen voor ze aan de ´gewone´ medicatie gaan. En gelukkig zijn er mogelijkheden!

Voordelen van het gebruik van bio-identieke hormonen boven synthetische hormonen zijn bijvoorbeeld dat ze gemakkelijker afbreekbaar zijn voor de lever, omdat het lichaam ze eerder herkent als lichaamseigen stoffen, er er zijn minder bijwerkingen of klachten op de lange termijn te verwachten.

Dat geldt niet alleen voor het natuurlijke schildklierhormoon, maar ook voor andere bio-identieke hormonen zoals oestrogenen en progesteron. Vrouwen die veel klachten ervaren tijdens hormoonschommelingen, kunnen ook kiezen voor bio-identieke hormonen in plaats van synthetische. Het nadeel is wel dat deze natuurlijke hormonen meestal niet door de verzekering worden vergoed en je het ook niet altijd als optie krijgt aangeboden als je bij een arts aan tafel zit.

Bio-identieke hormonen zijn niet zomaar los voor iedereen te koop. Het natuurlijke schildklierhormoon wordt alleen door artsen voorgeschreven, en meestal geldt dat ook voor natuurlijk estrodiol, utrogestan of progesterall. Er zijn natuurlijke mogelijkheden, maar ga niet op eigen houtje experimenteren. Een goede dosering sluit namelijk heel nauw. Vraag bij je huisarts, internist of gynaecoloog naar de mogelijkheden. Mocht je informatie willen welke artsen specifiek met natuurlijk schildklierhormoon werken,dan kun je mij een bericht sturen voor verdere gegevens. Zelf ben ik geen arts, dus ik schrijf niets voor. Maar ik kan je wel een richting aanwijzen en als hormoontherapeut genoeg adviezen geven wat betreft een goede en gezonde hormoonbalans. Neem voor meer info of een consult contact met mij op!

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
2
In Love
2
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020, all rights reserved text & photos,  Natuurmama
Scroll To Top